“C” dhe psiqika – jeta në kohë të “krizës së koronës”

Shkruan: Dr. Dr. med. Halil Krasniqi, Expert Mjekesor

Eshtë ajo që është – eshte pra Corona

Pra, tani jetojmë me “C”. “C”, kjo gjë pak e padukshme, arriti disi të kthejë jetën tonë të përditshme me kokë poshtë. Ne jemi të frikësuar, te dyshuar ne shendetin dhe sigurin tone, ne njerezit dhe ambientin ku jetojm. “C” sjell me vete shumë vuajtje, dhimbje, dëshpërim, ligështim, sëmundje dhe vdekje. Në fakt, nuk mund të besoni vërtet atë që po ndodh, ne zhvillimin dhe natyren e pandemis.

Por në të njëjtën kohë ekziston edhe kjo: ju ndihmoni njëri-tjetrin, zbuloni aftësi të reja tek vetja dhe shoku juaj, ose lehtësoheni se nuk jeni  i vetmi që  ulet vetëm në shtëpi dhe ndihet i vetmuar dhe i trishtuar. Kjo situate dominon ne tere boten, diku me lehte dhe diku me veshtire.

Ndjenjat

Cfarë duhet të bëni tani? Si mund ta përballoni këtë situatë të re?

Për momentin, mënyra më e lehtë për të jetuar me “C” është të jesh i kujdesshëm me veten dhe ndjenjat e tua. Te jeni i shume i kujdeseshem me higjienen, kontaktin me njerez, distancen dhe masken mbrojtese ta ruani me perpikeri. Te shmangeni metutje cdo tubimi njerez.

Pavarësisht se si jeni, pa marrë parasysh se çfarë ndjeni, çfarë gjendje disponimi keni: gjithçka mund të jetë aty e mundur tani, se virusi eshte aktiv dhe shkakton rregullisht mutacione (ndryshime te vehtes). Ju nuk duhet të dini pse suhet te keni kujdes te veqante. Te ruani jeten e te semuarve qe mos ti infektoni dhe te ulim infekcionet. Edhe ti dhe cdonjeri nga ne mund te kontribuoj ne kete gje. Ju nuk keni pse të liroheni ose të largoheni nga pergjegjesia. Kjo eshte pergjegjesi e tere popullates boterore dhe cdo njeri e ndien te njejten situat dhe te njejten obligim si banor i ketij rruzulli tokesor. Sepaku mjafton ta vini re ne cdo levizje dhe veprim personal duke kontribuar ne uljen e infekcioneve.

Ndoshta do ta bëjë më të lehtë për ju që t’u jepni këtyre ndjenjave një emër të shkurtër si „do te jete e kaluar“ dhe pastaj t’i lini ato në pajisjet e tyre dhe të ktheheni në jetën tuaj të përditshme.

Mendime

Mund të bësh të njëjtën gjë me mendimet e tua: përpiqu të perceptosh te kupton dhe pranon situaten por edhe kur humbeni në shqetësime, ne mendime negative dhe gjurmë te saj. E kuptojm tani situaten dhe zgjatjen e saj por nese keni kujdes ne oblogimet higjenike si me larteshenuar dhe re ruani, perpmbaheni udhezimeve shendetesore do te kaloj shume shpejte, ashtu sikur edhe ka arritur. Kjo nuk është keq në vetvete. Kjo eshte qendrim dhe mendim i mire personal. Kur jemi të stresuar dhe teper të ngarkuar , reagimi frigues dhe ankthi është një reagim normal! Thjesht nuk është e nevojshme te humbim shpresat dhe forcat per jeten e dashur dhe te metutjeshme me te dashurit tone. Mendimi pozitiv dhe sjellja pozitive do t’ju ndihmojë.

Kështu që nëse vini re se jeni të kapur nga mendimet e zymta dhe negative, thoni në mënyrë aktive dhe te qete gjithe atyre ndalë dhe aspak me gjate. Riktheju atyre me momentet e bukura dhe te mira te jetes me anen pozitive te jetes dhe mendimeve. Ju nuk keni arsye pse të mendoni përmes ndonjë prej këtyre mendimeve marramendëse dhe te zymta, kjo situat perfshiu tere boten dhe te tjeret po  e kalojn shume mire dhe pa deme te medhaja shendetesore apo ekonomike. Ju mund t’i ndërpresni me siguri këto mendime dhe pastaj të ktheheni në gjëra më të rëndësishme te jetes.

Ndihmë

Dhe gjëja më e rëndësishme është: bëhu i butë me veten! Mos e mundo vehten tuaj me mendime te keqija. Por nëse gjithçka tejkalon dhe te merr shumë gejra te mira pozitive, nuk gjen qetesi athere , pranoni ndihmë.

Bisedoni me miqtë, të afërmit, kolegët, shoket, sipas nevohes edhe mjeket, psikologet. Shkembeni mendime dhe pervoja jetesore. Planifikoni pushime, projekte dhe shume gjera te tjera te cilat deshironi ti kryeni vitete ardheshme.

Shiqoje dhe degjoje vetem, degjoji ndjenjat pozitive dhe planet e jetes se lumtur. Beso ate e cila eshte e vertet e bazuar ne shkence dhe te dhena shkencore.

Comments are closed.